מאת: קרן אזולאי
השימוש בה רווח בעיצובי חללים ציבוריים כמועדונים ומסעדות, ולאחרונה החל לחצות את הקווים גם לכיוון בתים פרטיים, מעניק שלל אפשרויות עיצוב
למרות היסטוריה עתירת תקרות מעוצבות שהעניקו הוד והדר למבנים (הקפלה הסיסטינית מזכירה לכם משהו???) התכנון המודרני לא בהכרח ראה בהן יעד עיצובי. בשנים האחרונות חוזרת "החזית החמישית" וזוכה להתייחסות ארכיטקטונית, הן בשל זיהוי הפוטנציאלהפונקציונלי הגלום בה, כמו,למשל, לצורך הצנעת תשתיות שמחייבת כיסוי כלשהו, והן כאלמנט עיצובי בפני עצמו המעשיר את החלל בנוכחותו. בערים מסוימות באירופה, למשל, קיים חוק שימור מבנים והתקרות נהנות ממסורת עיצובית מפוארת המתחייבת ממנו- קרניזים, קורות עץ וכד'.
שימוש בתקרה כאלמנט ארכיטקטוני-עיצובי רווח מזה מזמן בחללים ציבוריים כקניונים, מועדונים, מסעדות וכיו"ב, ומשם הוא חודר לאחרונה בגדול לתחום העיצוב של בתים פרטיים. לצד העץ והגבס, שני חומרים מוכרים בעיצובי תקרות, קיימת אופציה נוספת וחדישה יחסית- תקרת מתיחה. תקרה זו קיימת בארץ כעשור, אך עיקר השימוש בה נעשה עד עתה במקומות ציבוריים, ורק לאחרונה הוא "חוצה את הקווים" ומשתלב בעיצוב בתים פרטיים.
תקרת מתיחה- כרטיס ביקור
תקרת מתיחה הינה תקרה המורכבת מיריעות PVC המיוצר לפי נוסחה מיוחדת. היריעות קיימות במידות רוחב של עד 2.5 מ' (יש גם יותר רחבים) ומולחמות זו לזו בשיטה מיוחדת לקבלת משטחים גדולים. ע"י חימום החומר באמצעות מבערים ניתן למתוח אותו ולחברו למסגרת פרופיל אלומיניום נסתר, המאפשר התחברות לדפנות הקירות או לתקרות תוך יצירת פס נתק של 8 מ"מ בין קצה תקרה לדופן.
מכיוון שמשקלו של החומר קל מאד (200 גר' למ"ר), ניתן למתוח אותו על גבי שטחים גדולים ללא צורך בבניית קונסטרוקציות כבדות. בשטחים גדולים ניתן לראות את קו החיבור בין הגלילים, אך צריך ממש להתאמץ בכדי להבחין בכך, ובהזמנה מראש ניתן לקבל יריעה ללא קו החיבור. יריעות מתיחה קיימות במגוון רחב של צבעים, כמו גם במיני מרקמים- מבריק או מט, סאטן, מחורר ועוד.
תכונות החומר
החומר המשמש לייצור היריעות נושא עמו יתרונות לא מבוטלים:
התקרה היא אנטי בקטריאלית, אינה סופחת אבק ליכלוך וריח, אינה סופגת נוזלים ומונעת היווצרות עובש וטחב.
החומר אינו דליק ובעל תו תקן ממכון התקנים הישראלי (אינו פולט גזים ומורשה לממ"דים, חדרי ניתוח וחדריםסטרילים).
התקרה אינה נסדקת או מתקלפת, ויכולה להימתח עד פי שניים משטחה (ולחזור לממדיה המקוריים מיד לאחר מכן) מבלי להיקרע, תכונה המאפשרת לה לשמש כ"רשת בטחון" מעולה למניעת נזקי נזילות, נפילת טיח וגורמים זרים.
תקרת מתיחה ניחנה גם ביתרונות אקוסטיים לא מבוטלים. בבתים פרטיים שיש בהם גלריה ולכן גם תקרה גבוהה מאד, נוצרת לעיתים בעיה של הד, והתקנת תקרת מתיחה פותרת את הבעיה. לצורך זה קיימת יריעה מחוררת עם חורים בגדלים שונים, מגדולים ועד מיקרוסקופים, כאשר הרעש עובר דרכם, וכמו ב"שסתום אל-חזור" – נבלע ונעלם.
יתרון משמעותי נוסף הוא אופן ההתקנה: התקנת התקרה מתבצעת תוך מספר שעות (לתקרה ביתית) ויחסית להתקנות דומות מתבצעת באופן נקי, כשהלכלוך והבלגן הכרוכים בכך הינם מינמליים.
מתי כדאי לשקול התקנת תקרת מתיחה?
כאשר יש צורך להנמיך תקרה במבנה קיים או חדש, להחליק תקרת שפריץ, לכסות תקרת אסבסט מסוכנת, לתת תחושה של אור יום בפרוזדור ו/או דירה חשוכים, להחיות חדר אמבטיה לילדים או להאיר מרתף חשוך או חדר ארונות – תקרת מתיחה היא פתרון מצוין.
יחד עם זאת, עם כל יתרונותיו, החומר אינו מומלץ לחיפוי קירות (למרות שניתן לבצע זאת) היות והם נגישים ופגיעים יותר לתאונות ממכשירים חדים, והסיכוי שיקרע גדול יותר. עם זאת, בהיצע הקיים ניתן למצוא סוג של יריעה משופרת המאפשרת להרוויח שתי ציפורים במכה אחת –לשמש כחיפוי דקורטיבי לקיר כמו גם כמסך הקרנה באיכות גבוהה.
עניין נוסף לתת עליו את הדעת הוא התקנת מזגנים בקרבת התקרה. מכיוון שהתקרה היא גמישה ודקה יחסית היא עלולה לרעוד כתוצאה מתעלות אוויר של מזגן שלא חוברו כראוי לתקרת גבס (בניגוד לתקן), אך אם המזגן הותקן על פי הסטנדרט, אין לצפות לבעיות מיוחדות.
אפשרויות עיצוב- כיד הדמיון הטובה
בעזרת יריעות המתיחה ניתן ליצור אלמנטים ארכיטקטונים ורכיבי עיצוב תלת מימדיים מרהיבים התלויים מהתקרה, כיפות, קשתות, קוביות ועוד- השמיים הם הגבול.
מעבר ליכולת להיראות כתקרה רגילה, ניתן ליצור באמצעות תקרת מתיחה אפקטים שונים, כמו למשל, של גוף תאורה: מעל תקרת מתיחה מסוג שקוף למחצה מרכיבים תאורה פלאורוסנטית פשוטה, או מערכת תאורה מתקדמת – תאורה בעלת צבעים מתחלפים או תוכנות העוזרות לדמות אור יום.
תקרה שקופה למחצה בגוון תכלת תעניק אפקט שמיימי, (קיימת גם דוגמא של שמיים ועננים) ואפקט של שמי לילה זרועי כוכבים יתקבל בעת שימוש בסיבים אופטיים, אך אותם יש לקשור לתקרה המקורית ולא להניח על תקרת המתיחה. בחדרי ילדים בהם יש ציור על הקירות לחדר, ניתן להשלים את האפקט ע"י ציור על תקרת מתיחה (צבע אקריליק או בסגנון ה- air brush) וליצור רצף מושלם. בנוסף ניתן גם להדפיס עליהן דוגמאות מוכנות מראש.
חשוב לציין שאם הבחירה היא בתקרה משקפת (החומר מבריק והחדר משתקף בתקרה) האפקט שהיא יוצרת הוא של משטח השתקפות אחיד, ומכיוון שמדובר בעבודה ידנית ברגע שמחדירים אלמנטים שונים/ נדרשים, כגון גופי תאורה, מתזי מים, גלאי עשן וכיו"ב, יכולים להיווצר הבדלים בגבהים.
למרות שמדובר בהבדלים מינימליים, כמו מילימטר בודד, הדבר עלול לגרום לעיוותים בהשתקפויות ולא ניתן למנוע זאת. אגב, זה לא בהכרח חיסרון: יש כאלה הרותמים את אפקט העיוות בכוונה לקבלת השתקפות אבסטרקטית.
התקנת תאורה
אפשרות של שילוב תאורה אינה סותרת את האפשרות לשלב תאורה רגילה בתלייה מן התקרה או בתוכה, כמו ספוטים למיניהם. אולם, חשוב לציין מראש אילו גופי התאורה יותקנו בתקרה על מנת לשלב הכנות מתאימות, דוגמת תושבות. בגוף תאורה תלוי, כמו, למשל, נורת הלוגן 300 וואט, על הנורה להיות רחוקה מהתקרה במינימום של 60 ס"מ, על מנת לוודא בטיחות (?)
לסיכום, תקרת מתיחה הינה פתרון תכנוני יעיל, כמו גם אופציה לעיצוב יצירתי כיד הדמיון הטובה. חסרונה הוא בכך שהיא יקרה יחסית, אם כי את העלות ניתן להוזיל ע"י שימוש משולב עם תקרת גבס. בנוסף, בהתחשב בכך שהיא עמידה ביותר ולא נדרשת לה תחזוקה כלשהי, יתכן שלטווח ארוך גם העלות אינה כה גבוהה.